MARGO BEENTJES

Therapie & Coaching


Mindfulness

Leven in het moment.

Zonder dat je het in de gaten hebt bepalen gedachtes over het verleden of de toekomst tachtig procent van de tijd hoe je je op dit moment voelt.


Je denkt bijvoorbeeld aan een gesprek dat je had met je baas, waarin je niet voor jezelf bent opgekomen. Je voelt je gefrustreerd en een knoop in je maag zorgt ervoor dat je je niet kunt concentreren op je werk.


Of je zit gezellig aan de koffie met vriend(en)innen en bent in je hoofd bezig met de dingen die je die dag  nog allemaal op je programma hebt staan.

Je voelt je gejaagd en gestrest.


Onze beleving van het NU wordt dus vaak bepaald door een brein dat zich in het verleden of de toekomst bevindt. We spelen voortdurend allerlei films af van gebeurtenissen die al hebben plaatsgevonden,

of nog moeten plaatsvinden waardoor we piekeren en stress, verdriet, depressie en angst ervaren.

Bewust aanwezig zijn.

De meeste dingen die we doen, doen we op de automatische piloot. Autorijden, fietsen of lopen bijvoorbeeld. We hoeven er niet bij na te denken en dat is maar goed ook. Aan de andere kant helpt bewustzijn ons om meer in het moment te zijn en minder in het verleden of de toekomst.

Bij Mindfulness gebruiken we daarvoor al onze zintuigen. We leren bewust ruiken, horen, proeven, kijken en voelen.


Door bewust in het moment te zijn merk je ook eerder op wat je voelt en waar die gevoelens vandaan komen, zodat je minder impulsief reageert.

Je herkent je eigen overtuigingen en wat die in bepaalde situaties bij je oproepen.  


Niet (ver)oordelen.

Ten slotte leert mindfulness je accepteren wat er is. We zijn geneigd om onplezierige gevoelens en ervaringen uit de weg te gaan of te veroordelen. Maar gedachtes als "ik wil me niet zo voelen",  "ik mag dat niet denken" of "ik moet meer ontspannen" hebben geen zin. Als je je verdrietig voelt, duw het niet weg maar laat die emotie er zijn. Je zult merken dat deze vanzelf weer voorbij gaat door in het moment te blijven. Zonder mindfulness zijn we geneigd om er van alles (uit het verleden) bij te halen waardoor het verdriet groter en groter wordt en uiteindelijk niets meer te maken heeft met het oorspronkelijke verdriet.

Wat doet mindfulness?

Met mindfulness leef je intenser en bewuster.

Door vaker je aandacht te sturen, leer je afstand te nemen van de spinsels in je hoofd. Je kunt je beter concentreren, je ontspant gemakkelijker en je hoofd wordt rustiger.

Je leert bewust keuzes te maken in plaats van automatisch te reageren. Je herkent stressprikkels eerder en je gaat anders om met gedachtepatronen die niet behulpzaam zijn.

Je kunt beter je grenzen bewaken.


Mindfulness is oorspronkelijk ontwikkeld voor mensen met stress- en pijnklachten.

Ondertussen is gebleken dat  mindfulness goede resultaten heeft bij psychische klachten als stress, burn-out, spanning, onrust, vermoeidheid, slaapproblemen, angst en depressie.


Mensen met lichamelijke klachten zoals chronische pijn kunnen verlichting vinden door zich op een andere manier met hun klachten te leren verhouden.

Hoe kan ik het leren?

Mindfulness wordt meestal aangeboden in groepsverband in de vorm van 8-weekse trainingen. Op dit moment (i.v.m. Corona) biedt ik deze vorm niet aan, maar is mindfulness wel verweven met mijn coaching en gebruik ik bepaalde technieken indien van toepassing op jouw problematiek.

Share by: